nanovo

17.04.2015 18:29

1995 – 1996

V  těchto letech se bohužel nesehrálo  žádné divadlo ! Možná z důvodů  "budovatelských" !  Zde především je nutné poděkovat  za velkou nápomoc a tím pochopení k „ochotničení“ řediteli tehdejšího kulturního domu Pavlu BODOROVI a také  nesmím zapomenout, že  velká nápomoc přišla i ze strany mé sestry Evy(Jarolímkové). Bylo nutno dosti pracovní činnosti, jako dalších aktivit (návrhy a nápady), ovšem vždy zdarma ! Snad odměnou pro mne bylo, že opětně budované divadelní jeviště s osvětlovací technikou a zvukovým zařízením  již nebude sloužit  pro nějaké  schůzové , či  "kongresové"  činnosti , jako tomu  bylo vhodné  minulému  režimu!  Takže díky, soudruzi za  novou práci,  byť v minulosti  byla již zde dávno, pro tuto ochotnickou divadelní činnost ,  dávno  vykonána !

"Díky", soudruzi !

Postupně se tak proměňovaly  některé prostory v jinou tvář. Využily se i různé kouty ! Z uhelny se stala kulisárna, opět se zrodila klubovna herců (maskérna) a vůbec další takové vyhovující prostředí,  že by mohli  přijíždět mezi nás i další  účinkující soubory, byť i z řad profesionálního směru, čímž může i veřejnost být zvána na pořady  s vyšší úrovní a to i po stránce hudební!      Již proto i zde je potřeba vzdát díků  jak Pavlu Bodorovi, tak i zdejšímu Mě Ú Dobříš.

Ovšem nesmí se také zapomenout a tím se musí vzdát  velký dík Evě Jarolímkové.  Ač vše bylo financováno z fondu sloužící rozpočtu Kulturního domu, tak Eva Jarolímková   se projevila v pozici sponzora, kde již fond nemohl sloužit. Třeba při  pořizování  zvukové techniky, Také  spolek rád přijímal od ní i další finanční dary a coby paní  cukrářka a pekařka,  tak  mnohkráte pomohla, když (hlavně děti) nabízela zdarma cukrářské a pekařské výrobky. A že toho bylo moc ( a stále to je!) , to je možno vyčíst a zahledět se na mnohé fotografie v naší spolkové Kronice.

Prostě úvodem snad to nejhlavnější, že tu novou-ochotnickou éru jsme započali sehráváním dětských divadel!

(... a ještě  něco  sdělím a to, že z toho  názvu :   DIvadelní  Spolek   Kruh ,  je dle písmen ta  zkratka na  DISK )

 

1997- 2005

Byť nebylo ještě plného stavu hereček a herců z řad dospělých, aby se mohlo již sehrát nějaké to divadlo, tak právě proto jsem pokračoval v nácviku dětí, kde se rovněž v režii a tím pomoc poskytl Radim Weber.  Tak vznikla dětská scéna. KROUŽEK !  Také jsem tím  zároveň přislíbil Pavlu Bodorovi pomoci  obnovit činnost  zdejšího OKRAŠLOVACÍHO SPOLKU  a tím jsem také  počal „kloubit“ tu otázku, cosi  o „lidové kulturnosti k  veřejnosti“ !  Tím se  tato aktivita   "vsadila" do  právě shora zmiňovaného spolku (OSD) .

 

2006

Rokem  2006  jsme započali organizovat týdenní ochotnické divadelní festivaly a to v rámci slavnostních květnových dnů. Tyto dny se totiž váží ku vzniku našeho města Dobříš a náš spolek se plně zařadil k organizování  takovýchto  festivalů, které by  se měly setkat   se vzrůstajícím zájmem ze strany široké veřejnosti .

**************************************************************************************************


2010

Přece jen však roce 2010 přišla taková menší "ranka"  od mládežnické souboru KRUŽNICE, který vznikl  díky mé snaze , abych odrůstající děti se stávaly mládeží a tak jsem mohl  vychovávat další nadšence k tomuto "ochotničování".  Děti počaly své "divadelnické umění" uplatňovat v naší dětské scéně:KROUŽEK , tak proto ten vyšší stupeň: KRUŽNICE,  nu azde je ta ranka, když jeden (z nově se uplatňujících) členů našeho souboru mi sdělil, že tato mládež chce jít svou novou cestou do budoucna a to z pohledu podání a pojímání dalších her….. No zaplať Pánu Bohu, že se naprosto nikdy   tak „nenadřeli“ a nemuseli vyvinout tolik úsilí , kterého na nás  bylo  v minulosti kladeno. Jenom mne přece jen stále mrzí, že to od nich byla „pod pásovka"...., možná i Radimu Weberovi.  Mnozí současní herci (nového pojetí a směru) vyrůstali právě i pod "jeho křídly"!  Jen škoda těch  hodin a nadějí, které jsme do nich (herců) vkládali. 

Rozhodli se – rozhodli se ! Nám však je potěchou, že jsme je na tyto dobříšská,ochotnická div. prkna přivedli. Tak jsme  jim umožnili přecházet k vyšším cílům ! Hlavně ale s přáním:  hrejte  a hlavně  jenom  nekecejte!   Vždyť,„konec konců".....naše město bude mít možnost po nějakém čase posoudit kdo, kdy, co, jak a hlavně jak dlouho  dokázali  uchovávat  to obyčejné divadelnické ochotničení.

2011

Hned počátkem roku 2011 (19. ledna)bylo naším spolkem požádáno o statut u Ministerstva vnitra Č.R. a tak se proto uvádějínásledující funkce:

Předsedou byla  schválená    Eva  J A R O L Í M K O V Á

Jednatelem:                           Radim  W E B E R 

Pokladníkem-Kronikářem       Mirek Vladimír  PROCHÁZKA

Členové výboru:                    Veronika  Řeháková  - Petr  Ptáček

****************************************************************

2012

V nastávajícím roce  2012  je opět nutno podotknout konání již 7. festivalu ochotnických divadel a také nakonec jsem i rád, že se tímto mým vzpomínáním mohu  zhostit té poznámky, že k onomu (pro nás slavnostního dne) 26. prosineci byla v tomto roce:  sehrána divadelní komedie „O k é n k o" a  také ještě  sdělení, že ku 23. lednu 2013  bude tomuto divadelnímu spolku „KRUH"  neuvěřitelných 50 let ! Až mne to samotného zaráží, že takovou dobu jsem vydržel se této, přímo kobyle, mohl věnovat. Proto  věřím, že mám nárok si myslet o příchodu dalších nástupců. kteří snad možná tak ocení, co všechno uběhlo od toho 23. ledna 1963  a  kolik  jen záznamů a  kolik  jsem také sehrál  divadelních her, aby  tento spolek DISK , mohl zřejmě  tak  dlouho již trvat

Zlomte  vaz   i  do další padesátky !  

(vzpomíná Mirek Procházka)

********************************************************************************************************************

2013

Nástupem roku 2013 je zcela určitě nutným si vzpomenout a to s poděkováním, panu Janu Adamcovi z Března, který po několika měsíčním úsilí vytvořil (6. únoru 2013) a tak dal možnost shlížení  těchto webových stránek  DISK ,

Takže, pane Adamče, náš dík v prvé řadě patří Vám – děkujeme.

***********************************************************

Ale  určitě  rádi  sdělujeme, že se díky naší organizaci podařil  uskutečnit již

8. festival ochotnických divadel

  (opět od založení myšlenka M. Procházky)

konaný  v  rámci  majových  slavnostích  dnů  města  D o b ř í š e

a  to  ve  dnech  12 - 18. května 2013

*****************************************

……nu a  protože  jsme  si chtěli zahrát a tím zavítat i jinám k sehrání   "ČERTOVKY..." , p r o t o    jsme se rozhodli pokračovat v nácviku. Ovšem to jsme si dali !  Jednak ti dva, kteří  nám velmi vypomohli k sehrání premiéry , ti kamarádi  M.Zajíček a   J.Pulec, tak z jejich časových důvodů jsme je nemohli nadále využívat.  Začalo shánění! Ovšem, co jen proseb a  kilometrů Eva Jarolímková najezdila autemn aby………., ale  to se snad nedá ani v těchto řádcích sdělit ! Ochota je ta - tam !  Jak  sám Mirek Procházka  přiznává, tak prý nerad připouští nějakou "ochotnickou šmíru" ! Možná (podle jeho slov) se nelíbí těm „kritikům“ (?) způsob jeho režírování a možná ani ten jeho názor, že kdyby měl prsa a k tomu ještě mladý vzhled ( i postavu), mohl by prý pak snadno  sehrávat  třeba naivky...., ale to je  právě ten důvod, že  někteří „umělci“  nedovedou překousnout  pak  ten jeho styl v „režírování"..............! Prostě problémy  jsou stále!  Zrovna včera  mohl poprvé zkoušet s nově se hlásícími  herci.

( Dnes je  14. listopadu a to již 8.prosince 2013   máme hrát v nedalekém Čenkově a ještě 26. prosince i zde v Dobříši)

No jak se to stihne, tak to nevím, navíc se dvěmi rolemi jsem ještě nezapočal a brácha mi ke vší smůle  vážně onemocněl, takže asi další shánění pro roli Smetáka. Pokud mi chcete pomoci a cítíte se mnou a i s tímto kolektivem, pak prosím , držte nám  palce a tak  si připomenu to husitské povzbuzení:.....  snad už  proto, že je dnes 24. října a také proto, že jako "rejža" jsem si navařil :

Mirek Procházka 

**********************
2014

S nástupem roku, to vždy přichází i novoty, tak se stalo i u nás, že  po spolkové  "Valné hromadě" jsme si zvolili nového  předsedu  spolku, jednatele a také i pro záležitosti technického rázu, tím pádem pak nové osobnosti. Se všemi těmito změnami a tím i novými jmény se můžete  také seznámit v odkazu  KONTAKTY !

Předseda spolku:  Petr  TOMÍŠKO  *  jednatel spolku:  Ivan SUTNAR   *   pokladní záležitosti: Irena TOMÍŠKOVÁ

********************************

Také o tom všem co se připravuje a i o tom, co se vše dalšího vůbec děje dalšího, stačí jen si "odkliknout na liště" a budete pak i znát více!

.......ovšem určitě v tomto roce 2014 jsme přímo popoháněni k nutnosti nacvičit novou hru!  A to již proto, že byť nejsme "zasloužilí spolek hereček a herců" v našem kraji, přesto však ale cítíme povinnost opětně si zahrát na těch "prknech znamenající svět"  s nově nastudovanou hrou.... a když k tomu by se připočetlo i nějaký ten zábavný pořad, či kabaret, tak to je pak docela dobrý pocit v tom momentu si tak nějak myslet, že bychom mohli být, naší veřejnosti,  jistě platnými občany města. A navíc nás určitě čeká ta organizační povinnost k uspořádání již 9. Festivalu ochotnických divadel (19-23. 5. 2014)

************************************************************************************

(... ale také podotýkáme, že  25. dubna 2014 jsme pro pacienty léčebny v Nové Vsi pod Pleší, sestavili kabaret ( pro lepší náladu ) : " SMÍCH  JE  ŽIVOTA  SŮL,  KDO TO NEVÍ  NEN JE ...."  a může se řícc´ povedlo se ! Snad již také proto, že výtěžek jsme věnovali nadaci pro zdejší pacienty a tohoto Sanatoria

************************************************************************

19.- 23. května 2014 se opětně uskutečnil ve spolupráci se zdejším Kulturním střediskem, ovšem v naší plné organizaci,  již :

9. Festival divadelních souborů

.....a 23. 5. (pátek) byl tento festival ukončen divadelní fraškou napsanou Radimem Weberem, avšak v úpravě Mirka Vlad. Procházky :

"EPOCHÁLNÍ  VÝLET  PANA  BROUČKA  MEZI  INDIÁNY"

****************************************************************

ZÁVĚREM  VŠAK  DODÁVÁME, ŽE FESTIVAL  MÁ  VZRŮSTAJÍCÍ TENDENCI  !  NEJEN  CO DO  KVALITY  UVÁDĚNÝCH SCÉN  OD ZÚČASTNĚNÝCH  SOUBORŮ, ALE  HLAVNĚ  S  POHLEDEM  NÁVŠTĚVNOSTI !  TOTIŽ  V  TOMTO  ROCE  KONÁNÍ  BYL V  KAŽDÉM  DNU  SÁL  PUBLIKA  ZCELA  ZAPLNĚN ! DOKONCE  PUBLIKUM PO SEHRÁNÍ  DIV. TVORBY  HOSTUJÍCÍM "DIVADLEM ZA VODOU- ČENKOV" (z jejich vlastní tvorby) SE ZCELA ZAPLNĚNÝ SÁL ODMĚŇOVAL SVÝM POTLESKEM VE STOJE   !

...........ZDE I MY, JAKO POŘADATELÉ, DĚKUJEME VÁM, DIVÁCI

***********************************************

A protože nastal datum 6. června 2014, tak s ním také se pojí naše další vystoupení (reprízy) divadelní frašky "Brouček mezi Indiány" .

Jiný název Mirek Procházka (rejža) změnil jen proto, že původní autor (R.W.) nechce s touto upravenou hrou nic nít společného a snad jen proto, že se dotýká politicky i záležitostí motající se nevhodne kolem i současné pollitiky. (podle slov Mirka Procházky : " asi  se těch komančů již vůbec nezbavíme....!")

******************************************

Jestliže v jedné větě shrneme, že jsme si zahostovali s naším repertoárem i v okolí, tak jistě nesmíme opomenenout, že pro náš spolek sváteční den :

 26. prosinec.

V tento den a tím v roce 1956 byl veřejnosti otevřen tento Kulturní dům, který vznikl přebudováním dřívější dobříšské synagogy. Nu a my jsme zde proto uváděli v repríze " VÝLET PANA BROUČKA MEZI INDIÁNY" ,

ale  pak již skutečně nastal rok:

*********************************************

 

naný  v  rámci  majových  slavnostích  dnů  města  D o b ř í š e

a  to  ve  dnech  12 - 18. května 2013

************************

 

 

2015

Ještě z počátku roku se "zahostovalo" a také  se sehrály derniérové hry "Broučka..."  a ještě  "Čertovky..." ,  ale to již  Ivan SUTNAR (velká naděje našeho spolku) mohl rozdat texty s dramatickou hrou  od Karla Čapka  "Zločin na poště" , kterou upravil již v minulosti člen našeho spolku Radim Weber.

Hra je nastudována hLavně pro blížící se již X. Festival ochotnických divadel a to našán spolkem pořádaným !

 *****************************************************************************

Také další nutností k zaznamenání bude zřejmě ta změna, že v návrhu pí Evy Jarolímkové  došlo pro jmenování nového obsazení výboru našeho spolku a tudíž předsedou byl zvolen a tím funkci tak i přijal Čeněk BRABEC. 

**********************************************************************************

Ovšem velkou ranou a hlavně zklamáním v našem spolku byla ta skutečnost, když bylo nově ustanovaným režisérem  Ivanem  Sutnarem  oznámeno (měsíc březen 2015), že na letošní festival náš soubor se nezhostí již nacvičovanou  hrou  "ZLOČIN NA POŠTĚ" . 

Prý nahrazením bude připravovaná "schow"  od dvojice, také nově začínajících režisérů,  Ireny Tomíškové a Vládi Kůrky, která by měla mít premiéru 18.4.2015.

****************************************************************************

........pokud se týká mého názoru, tak mne to o to více mrzí, neb jsem tolik, tolik věřil v úspěšný nástup samotného Ivana SUTNARA, kterého jsem opravdu i prosazoval a tak jen mé zklamání snad může jen odlehčit  uvedením té divadelní "schow"  nově začínajícími herci a nyní i dokonce bez režijní zkušenostech Ireny Tomíškové a  jejímu synovi Vládi Kůrky. K jejich odvaze držím palce a velkou pokorou dodávám, že já jsem na svou první režijní (ale i nutnou)  přistoupil až po mnoha divadelních  hrách a to až při voj. základní službě v roce 1960.

Tak skutečně zlomte vaz, ale (Mirek Procházka)

 

hlavně aby se divadelní prarodiče nemuseli obracet v hrobě!